Maar nu stel ik de vraag: voor wie doe ik het?

Bij gebrek aan een betere titel. Soms heb je goeie dagen, en soms heb je slechte dagen. Momenteel heb ik een FUCKING slechte dag. Of eigenlijk al twee. Soms kan het herstel van overspannenheid een kwestie van veel rust zijn.  Men kan binnen 12 weken weer op de been zijn, andere mensen voelen zich na een half jaar weer de oude. Ik heb geen idee hoe het bij mij zal gaan maar ik ben VET chaggie dat ik vannacht weer een heerlijke paniekaanval kreeg. Afgelopen week heb ik eens goed zitten praten met mijn psycholoog en had ik een duidelijk beeld hoe ik dingen anders moet doen, maar er is echt veel te verwerken. Momenteel voelt  het eventjes alsof het allemaal TE veel is. Ik probeer mezelf wat positiviteit in te praten: Een flinke dip hoort erbij, het kan voorkomen dat het de eerste weken misschien zelfs slechter gaat voordat het beter wordt, angst is een valse emotie, better times will come… AAAARGH ik wil me gewoon weer de oude voelen 😦

Wat er precies te verwerken valt, dat hou ik liever voor mezelf. Eigenlijk doet dat er hier ook niet zoveel toe. Ik hoop gewoon stukjes te schrijven waar mensen wat aan kunnen hebben. Gek genoeg herkennen veel mensen zichzelf in mijn verhaal en ook mensen waarvan ik totaal niet verwachtte dat ze mijn blogs zouden lezen, geven mij hele positieve reacties. Dank daarvoor.

Mensen die een beetje mijn Facebook en blog in de gaten houden, weten bijna alles wel van mij. Ik hoef weinig nieuws te vertellen. Ik ben dus ook niet bang om er voor uit te komen dat ik overspannen ben. Het is geen vieze ziekte. Ik voel me niet zwak want het zijn juist  de mensen die het hardste werken die overspannen raken. Sure, je doet wel iets “verkeerd” anders raakt je lichaam niet in stand-by modus en wordt je door je onderbewustzijn eens flink geconfronteerd met jezelf… Maar als je eens wist hoeveel mensen er tegenwoordig overspannen raken en hoe jonger de mensen tegenwoordig zijn die overspannen raken. Ik schrik daarvan. Dit is hoe ik het zie:

Een ideaal studentenpakket van 6 tot 8 jaar bestaat uit een bachelor + master diploma, een bestuursjaar, een baantje om bij te verdienen en het staat nooit slecht op je cv als je een verre reis hebt gemaakt/een buitenlandse stage hebt gedaan. Dan is het op de dag van vandaag ook niet meer mogelijk om nog onvoldoendes te halen op een opleiding, wordt het BSA opgeschroefd, gaat de studiefinanciering eruit en moet de eerste studiekeuze de juiste keuze zijn anders ben je de Sjaak en zit je de komende 4 jaar iets te doen wat je niet wil… Door de bezuinigingen kunnen de schoolpsychologen niet langer ECHT iets betekenen voor de studenten dus je staat er vrijwel alleen voor als je geen ouders hebt die academici zijn. Praten met je medestudenten… “Ja ach. Iedereen heeft last van stress. Hoort erbij. Heel normaal.”

Persoonlijk voel ik deze druk heel sterk. De druk om te willen presteren zie ik terug in mijn studie en werk. Propedeuse in een jaar halen en goed willen verkopen op mijn werk. Maar nu stel ik de vraag: Voor wie doe ik het eigenlijk? Waardoor word ik intrinsiek gemotiveerd om op dit niveau te presteren? Niet voor mezelf in elk geval… Daar ben ik nu achter want ik ben van mezelf een echte luiaard. Ik ben bang, dat ze op het werk gaan denken dat ik niet goed genoeg ben als ik niet goed verkoop. Ik ben bang, dat er vanuit familie wordt gezegd dat deze opleiding niet geschikt voor me is wanneer ik slecht presteer of ervoor kies iets anders te gaan doen… Juist. Het draait allemaal om de angst voor wat andere mensen van mij denken. Ik heb het altijd glashard ontkend maar het is wel de waarheid waar ik nu mee geconfronteerd word. Ik weet heel goed wat de oorzaak is maar dat lange verhaal zal ik verder achterwege laten… Het belangrijkste is dat ik nu moet leren accepteren dat ik niet iedereen tevreden kan stellen. Mijn eigen weg ga vinden. Daarbij hoort dat ik een hele hoop dingen en een hele hoop mensen moet gaan loslaten… Auch… Schrijf dat maar eens op een tegeltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s