Welkom bij episode 4 van “overspannen zijn voor beginners”. Vandaag heb ik weer gezellig zitten theeleuten met mijn psychologe. Gezellig. Koekje erbij en wanneer ik eens zin heb om een potje janken, dan kan dat. Leuk. Helaasch… Ging het maar zo gemakkelijk maar ik moet zeggen dat het praten wel heel erg veel helpt. Vorige week zei ze nog: “Ik ga niet zeggen wat je moet gaan doen. Ik ben niet je moeder”, waarop ik antwoordde: “Nee. Je bent meer de grote zus waar mijn zorgverzekering voor betaalt.” We lachten allebei en leefden nog lang en gelukkig… Een psycholoog leert je nou eenmaal niet hoe je dingen moet doen door je bij het handje vast te pakken. Net als leren fietsen. Niks zijwieltjes. Je gaat keihard op je bek en dan vraagt ze: “Wat doet dit nu met je?” Ja wat denk je, dit doet pijn, trut.  “Maar wat leer je ervan?” Je leert vaart maken met je fiets waardoor je vooruitkomt en je leert remmen wanneer het stoplicht rood is. Wanneer je niet remt ga je nogmaals op je bek en leer je weer iets nieuws.

Veel mensen spreek ik die zelf ook overspannen zijn geweest of zelfs een flinke burn-out hebben gehad. Bijna allemaal zeggen ze hetzelfde: Overspannen worden is het beste  wat me ooit is overkomen. Hè? Denk je dan? Hoe kan je ellendig en paniekerig voelen nu het beste zijn wat je ooit hebt meegemaakt? Ik zal het je uitleggen. Het is een moment van ontwaken. Ontwaken in de zin van: jezelf leren kennen, je plek in de wereld leren kennen of zelfs spiritueel ontwaken. Het ontwaken gaat niet bij kaarslicht in een meditatiehouding in goed gezelschap. Ontwaken is een doorbraak voor jezelf. Dingen weten die je altijd al wist maar voorheen hebt onderdrukt. Gevoelens erkennen waarvan je wist dat ze er waren maar ze nooit hebt toegelaten. Bewust worden van je energie en deze energie op jezelf richten. Niet langer eenzijdig uitstralen naar je omgeving. Vandaag heb ik zo’n helder moment.

Ik moet van mezelf gaan houden. Erg confronterend deze gedachte want ik heb altijd gezegd: “Natuurlijk hou ik van mezelf! Wie doet dat nou niet?” Maar nu zit ik hier. 24/7 met mijn eigen hersenspinsels. Nu MAG ik de dingen doen die ik zelf wil. Iets waar ik me lekker bij voel. Wat blijkt? Ik heb geen idee wat ik moet doen.:/ Ik heb de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in relaties. Vriendjes, vriendschappen, familie. Overal wilde ik tegelijkertijd de goede orde bewaren. Ruzie? Niet bij mij. Ik praat alles wel weer goed. Er zijn twee dingen waar ik echt trots op ben. Dingen die ik voor mezelf heb gedaan. Dat is dansen en op reis gaan naar Indonesië. Tijdens deze twee dingen ben ik altijd erg gelukkig geweest. Zoiets zoek ik nu ook weer.  Ook ben ik nu heel erg bewust dat er een wet heerst als het op energie aankomt. Stop je in een deel extra energie, dan moet die energie elders vandaan komen. Ga je maandenlang, of zelfs jarenlang structureel over je eigen energiegrens heen, dan komt er een dag dat je die energie moet terugbetalen. Hetzelfde principe als het inhalen van je slaapschuld. Dat moment heb ik nu.

Dit heldere moment wil ik niet kwijt en daarom laat ik het morgen vastleggen in een nieuwe tattoo, Ik wil nooit meer vergeten hoe belangrijk een goede balans in je leven is. Ik post een foto zodra deze op mijn arm staat. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s