Met deze gedachte heb ik een tijd geleden besloten meer dingen alleen te gaan ondernemen. Op een een of andere manier heb ik mezelf (en ik weet zeker dat meer mensen zichzelf hierin zullen herkennen) aangeleerd om bijna alles te ondernemen in gezelschap met een vriend of kennis. Een middag zonnen in het park, een bioscoop bezoeken, nieuwe yogalessen proberen in de stad, een foto-expositie bekijken… Allemaal activiteiten die zeker gezellig zijn met, maar net zo goed zonder gezelschap kunnen.

Een goed voorbeeld is de bioscoop. Ik ben een echt filmliefhebber en heb sinds 2010 een unlimited pas voor de Pathé. Eigenlijk is het bioscoopbezoek zelf een vrij non-sociale activiteit, want je gaat je mede-bioscoopbezoekers niet vertellen dat de Douglas 25 procent korting geeft op je favoriete nagellak of dat de knappe buurjongen van hiernaast laatst zijn auto stond te wassen zonder shirt aan. Een avond naar die film gaan is zeker gezellig maar dat komt meer omdat je vooraf en na de film aan het bijpraten bent met je vrienden, niet tijdens de film. Waarom zou ik mezelf dan nog langer ervan weerhouden te doen wat ik leuk vind? Omdat andere mensen het misschien raar vinden lijken dat ik alleen in de bioscoop zit? Daar zit wel het probleem. Zolang je denkt dat het wat uitmaakt hoe een vreemdeling over jou denkt, beperk je jezelf in de mogelijkheden die er zijn. Je maakt jezelf afhankelijk van de beschikbaarheid van je omgeving.

Een half jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik veel te weinig leuke dingen voor mezelf deed. Ja, ik bleef op een zonnige dag te vaak binnen omdat vriendinnetjes college hadden en geen tijd hadden voor een picknick in het park. (“Wat nou als ik een groepje mensen tegenkom die ik ken, wat zullen ze denken dat ik hier zo alleen zit?”) A: als ze dit echt denken, jammer voor hun. Blijkbaar zitten zij ook nog vast in het oude patroon en maken ze zich zelf ook teveel zorgen over hoe anderen over hun denken. Nee ik ben niet eenzaam, maar vandaag ben ik even alleen. B: een mogelijk scenario zou kunnen zijn dat oude vriendschappen weer herenigd worden, je gezellig een Desperado’s of twee meedrinkt en de avond eindigt met een nog grotere groep mensen.
C: een derde scenario zou kunnen zijn dat geen van het bovenstaande aan de orde is, en je gewoon een hele chille zomerdag hebt doorgebracht met jezelf, een goed boek en ook nog eens een gezond kleurtje op je gezicht hebt.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de bioscoop te wachten tot de film begint. Er zijn nou eenmaal een hoop films die Sander bijvoorbeeld niet hoeft te zien. Vandaag ga ik voor Disney’s Frozen. Ik hou van Disney. En van Subway. Daarom heb ik een broodje Subway naar binnengesmokkeld. Niet doorvertellen want er verschijnt nu de tekst “alleen consumpties van Pathe toegestaan” op het scherm. Oh wat ben ik toch rebels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s