Het liefst gaan we een paar keer per jaar op vakantie of een lekker weekendje weg. Helaas weten we allemaal dat reizen geen goedkope hobby is. Er zijn gelukkig een hele hoop mogelijkheden om op je vakantie een hoop geld te besparen. Op die manier heb je meer plezier van je reis voor minder.

1. Zelf je reis samenstellen of toch een pakket boeken?
In veel gevallen kan het een wereld van verschil uitmaken om zelf je vakantie samen te stellen. Moet je er wel zin in hebben natuurlijk want het kost wat tijd en moeite. Vooral wanneer je een rondreis wilt gaan maken in een Aziatisch land kan een losse vliegticket voordeliger zijn. Het aanbod hotels kun je ter plekke bekijken. Het aanbod is dan ook enorm en en je kan ervan uit gaan dat veel van die kleine en goedkope hotelletjes niet in het aanbod voorkomen van de Nederlandse reisbureaus. De kwaliteit hoeft er echt niet minder om te zijn. Dit principe geldt niet voor alle soorten reizen. Voor een weekendje naar Parijs kan het juist voordeliger zijn om een pakket te boeken. Binnen een pakket kan een hotel zo’n dertig euro per persoon per nacht zijn, terwijl het hotel zelf de kamers normaal aanbiedt voor negentig euro per nacht. Een handige tip hiervoor is om altijd prijzen te gaan vergelijken voor je boekt. Wat biedt het reisbureau voor prijs? Wat voor prijs staat er op de website van het hotel  zelf vermeld? En tot slot kun je altijd websites als booking.com gebruiken om te kijken of er ergens nog een mooie aanbieding ligt.

2. Pinnen in het buitenland
Veel mensen weten niet wat ze nou eigenlijk betalen voor het opnemen van geld in het buitenland. Binnen de eurozone gelden geen extra kosten. Dat scheelt. Zodra je een opname doet buiten de eurozone (dus met vreemde valuta), dan betaal je een koersopslag van ongeveer 1% tot 1,5%. Dan kan het ook nog zo zijn dat jouw bank extra opnamekosten in rekening brengt.  Zo biedt de ING bank verschillende betaalpakketten aan. Heb je een basispakket, dan betaal je €2,25 boven op de koersopslag van 1%. Pinkosten kunnen zo al gauw hoog oplopen. Ga je bijvoorbeeld een dikke maand rondreizen dan kan het wellicht voordeliger zijn om je basispakket te veranderen in een betaalpakket. De kwartaalkosten van het betaalpakket zijn misschien een paar euro duurder, maar dat heb je met ongeveer vier keer pinnen buiten Europa er zo uit. Dat is dan wel weer voordelig. Elke bank hanteert zo zijn eigen tarieven dus zoek dat ruim voor je vertrek uit hoe dat is geregeld.

3. Wees open minded (reizen)
Ga je graag naar nieuwe plekken? Maakt de luchthaven je niet zoveel uit?  Vind je het niet erg om alleen handbagage mee te nemen? Indien je op alle drie de vragen ‘ja’ hebt geantwoord dan is dit een hele goeie tip voor je. Ryanair.nl is ideaal voor korte avontuurtjes en is echt spotgoedkoop. Je kan bijvoorbeeld kijken wat de vliegbestemmingen zijn vanaf luchthaven Bremen en daar je keuze op baseren. Woon je bijvoorbeeld in Groningen dan kun je met de bus (publicexpress.nl) heel makkelijk naar Bremen. Een kaartje kost tussen de negen en drieëntwintig euro. Vanaf Bremen vlieg je naar verschillende bestemmingen in Europa voor soms maar vijftig euro.

4. Wees open minded (slapen)
Slaapplaatsen zijn een van de duurste dingen van een vakantie. Heb je de smaak van het avontuurlijke reizen goed te pakken, dan kun je gaan couchsurfen (couchsurfing.org). Dit is een netwerk waar je voor een korte verblijfsduur op zoek kunt gaan naar een slaapplaats. Dat kan dus een bank zijn of een logeerkamer. Binnen dit netwerk is sprake van een soort sociale controle. Door ervaringen en ontmoetingen aan te gaan bouw je een profiel op waar mensen dan hun waardering achter kunnen laten. Mensen die zich actief inzetten voor de community hebben vaak een hogere waardering en kunnen eerder als ‘vertrouwd’ worden beschouwd. Doe je dit voor de eerste keer en ben je nog wat onzeker, zoek dan iemand met een profiel die al langer mee draait in dit wereldje. Dit is zeker de moeite waard om een keer te proberen. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een hele interessante manier om de cultuur te leren kennen omdat je echt bij iemand thuis verblijft die je vaak alles kan vertellen over zijn of haar stad.

5. Een kortlopende of doorlopende reisverzekering?
Veel mensen laten zich door de prijzen afschrikken om een reisverzekering af te sluiten. Belangrijkste tip: ga nooit onverzekerd op reis. Er kan zoveel gebeuren tijdens je reis met je bagage of met jezelf… Je wilt gewoon niet op je langverwachte vakantie ook nog de stress hebben van bijkomende kosten. Een reisverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn. Wanneer je twee keer of meer per jaar weg gaat, dan kun je al het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten. FBTO is een goed voorbeeld van een makkelijke en goedkope reisverzekering. Je kan namelijk je modules aanzetten wanneer je ze nodig hebt en weer uitzetten wanneer je niet op reis bent. Een doorlopende reisverzekering voor een persoon heb je vanaf €2,19 per maand. Wanneer je dan je vakantie hebt geboekt kun je bijvoorbeeld de module ‘annuleringsverzekering’ en ‘werelddekking’ aanzetten en de prijs wordt dan €6,13 per maand. Je betaalt pas voor die modules vanaf het moment dat je het gaat gebruiken. Het is zeker de moeite waard om verzekeringen te gaan shoppen. Sommige zorgverzekeraars bieden al een goede buitenland dekking. Dan hoef je alleen nog een reisverzekering voor je bagage of annulering als je dat wilt.

Happy travels!

Heel veel liefs,
Susan

 

 

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

2 Comments on “Travel: Vijf tips om voordelig op vakantie te gaan

  1. Wat een leuke site is dit, ik vond jou op Thailandblog. Zelf reis ik ook veel alleen, groetjes

    Like

    • Dankjewel Marinella! Alleen reizen is zo fijn he? Lekker helemaal zelf doen waar je zin in hebt! Al kan ik niet wachten om over twee weken samen met mijn vriend een keer te gaan reizen 😀

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s