Had ik al gezegd dat ik naar Thailand ga? Voor wie het nog niet weet, volgende maand (24 mei) vliegen mijn vriend en ik voor een vieze dikke drie weken naar het land van de glimlach. Vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Bangkok. HOORAAY! En echt HUUURAAAAY met een zucht. Het is mijn vrienden, familie en collega’s de afgelopen maanden niet ontgaan dat ik een behoorlijke tijd uit de running ben geweest. In juli 2013 kreeg ik een flinke burn-out te pakken en dat begon twee weken voordat ik op reis zou gaan naar Thailand. Zou gaan. Ik had inmiddels zeven maanden zitten wachten dus je kan wel zeggen dat ik enorm zat te balen dat ik toen niet weg ging… Nu ben ik er weer klaar voor om in het vliegtuig te stappen.

Booooh burn-out sucks

Booooh burn-out sucks

Straks zijn we tien maanden verder dan de oorspronkelijk geplande vertrekdatum. Maar ik ga niet klagen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik alsnog de kans krijg om dit te mogen doen. MET mijn vriend. Ik heb heel lang na moeten denken over deze blog, over hoe ik alles beknopt zou moeten verwoorden wat de afgelopen maanden voor mij hebben betekend. Ik heb vele verhaaltjes geschreven en ik heb daar ongelooflijk veel mooie reacties op mogen krijgen. Mensen waren ook geschrokken. ‘Hoe krijgt een meisje van 23 een burn-out?’ en ik heb geprobeerd om daar zo uitgebreid antwoord op te geven door erover te gaan schrijven. Geprobeerd te laten zien dat het de meest menselijke “ziekte” is die er bestaat en dat iedereen vatbaar is voor het leven. Alles kan een mens teveel worden. Ik zet ziekte toch maar even tussen aanhalingstekens want hoe verder ik kom, hoe minder ik het als een ziekte ben gaan zien. Voor mij is het alsof ik op een hele brute manier ben wakker geworden. Alsof ik jarenlang in een vage droom heb geleefd en nu ineens bewust ben geworden van het feit dat ik leef. Ik heb me maandenlang gevoeld als een junkie die moest afkicken van een onzichtbare drug. Ineens voelde ik van alles. Ik maakte kennis met mijn ego en nog mooier, ik maakte kennis met mezelf. Ik heb afscheid genomen van dingen die energie kosten en ruimte kunnen maken voor dingen die energie geven. Ik ben mijn hart gaan volgen. Door dit alles bij elkaar ben ik weer intens aan het genieten van het leven.

Ik kan gewoon niet in woorden uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor de mensen die de afgelopen maanden in mijn leven zijn geweest. Sonja. Mijn allerbeste vriendin aan wie ik alles durf te vertellen en vooral de tweede helft van mijn burn-out enorm voor me heeft klaargestaan. Mijn vader en cadeau-moeder (het woord stiefmoeder moeten we afschaffen) wie mij de eerste dagen hebben opgevangen en me enorm gesteund hebben door het delen van hun eigen ervaringen en de urenlange telefoongesprekken. Mijn therapeut die me eindelijk heeft laten inzien dat ik geen psychische achterstand heb en me heeft kunnen overtuigen dat ik ook maar een mens ben. Ook kreeg ik steun uit de meest onverwachte hoeken. Verre kennissen die eerder hetzelfde hebben doorgemaakt en zo lief waren om met me te praten. Maar ook lieve collega’s, Groningers, stadjers, oude bekende gezichten die allemaal vertellen dat ze mijn verhalen volgen… De lijst gaat door…

Last but definitely not least. Mijn wederhelft. Sander. Hij heeft letterlijk dag en nacht voor mij klaar gestaan. Mijn anker. Mijn rots in de branding. Ik heb hem door deze verschrikkelijke tijd heen moeten slepen en als je samenwoont dan is dat ontzettend moeilijk. Er is vrijwel geen ontsnappen aan. Er komt zoveel druk een relatie te staan wanneer je samen zoiets meemaakt. Toch staan we hier vandaag hand in hand en volgende maand kunnen we onze welverdiende vakantie gaan pakken. Ik ben er zo klaar voor om deze rottige tijd achter me te laten. Ik weet niet wat de toekomst voor ons samen inhoudt maar ik ben in elk geval blij dat we dat nu kunnen gaan uitzoeken in rustiger vaarwater. Ik zeg: burn-out, het is wel mooi geweest. Ik ben klaar met je. Ik laat je los en als je het niet erg vindt, ga ik weer gelukkig verder leven.

Heel veel liefs,
Susan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s