Time flies when you’re having fun! We weten allemaal hoe het gaat: denk je net een beetje geacclimatiseerd te zijn op je vakantie… Is het alweer afgelopen! De tijd lijkt veel te snel weer voorbij te gaan en het serieuze leven staat zo weer voor de deur. Gelukkig zijn er een aantal trucjes waardoor je net iets langer kan genieten tijdens én na je vakantie!

1. Nostalgische geuren
Deze tip kreeg ik een aantal jaren geleden van mijn beste vriendin en sindsdien doe ik dit elke vakantie weer. Ik koop op het vliegveld een nieuw flesje parfum of een bodyspray en gebruik deze elke dag tijdens mijn vakantie. Wanneer ik dan terugkom heb ik nog steeds die lekkere geur die me dan elke keer doet denken aan die heerlijke momenten. Een prettige plek visualiseren is overigens een hele krachtige manier om jezelf door de wat sombere en regenachtige dagen heen te helpen. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar bij mij werken bepaalde geuren heel erg nostalgisch. Het hoeft echt geen dure parfum te zijn! Meestal zoek ik iets lekkers uit bij de Body Shop of de Victoria’s Secret winkel (op Schiphol). Een klein flesje van 30ml is meer dan voldoende voor op vakantie en deze kosten ongeveer €15,-

2. Mindfulness
Stap uit die automatische piloot en richt je aandacht op het hier en nu. Dit vereist wel wat oefening. Je hoeft hiervoor niet meteen urenlang in de lotushouding mantra’s te gaan zingen. Je kan beginnen door rustig al je zintuigen te activeren. In het begin is het een beetje onwennig maar al gauw merk je dat er zoveel te beleven is in het nu! Gebruik al je zintuigen hiervoor. Wat zie ik en wat voor kleur heeft het voorwerp waar ik naar kijk? Wat ruik ik en welke geuren zijn er anders dan thuis? Hoe voelt de grond onder mijn voeten? Wat voor geluiden hoor ik? Benoem alles zo gedetailleerd mogelijk. Wees met deze oefening ook niet te streng voor jezelf. Je kan dit onmogelijk de hele dag door doen. Maar neem af en toe een vast moment op de dag dat je even bewust bent van het feit dat je heerlijk op reis bent. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten. Wees je even bewust van deze dag, wat voor leuke dingen je allemaal gedaan hebt, wat voor eten er op je bord ligt en met wie je daar bent om deze ervaring te delen.

3. Reisdagboek of reisblog
Ook al is schrijven niet echt jouw ding, het is toch een mooie manier om bijzondere momenten vast te leggen. Je camera heb je niet elk moment bij je en sommige belevenissen kun je simpelweg niet fotograferen. Er zijn genoeg momenten op je reis waarin je niks te doen hebt dus dan kun je net zo goed even een verhaaltje schrijven! Vaak jaren nadat je deze stukjes hebt geschreven en dan terugleest, besef je dat je gauw dingen vergeten bent. Toch mooi dat je het dan even op papier hebt gezet om die mooie herinneringen even op te halen!

4. Foto’s
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Ik hoef hier niet veel meer aan toe te voegen. Neem altijd een camera mee op reis!

5. Maak ruimte voor en na je vakantie
Vrijdag nog een volle werkdag en dan ’s avonds meteen het vliegtuig in? Niet zo’n goed idee. Dit levert stress op en zorgt ervoor dat je alleen maar aan het piekeren bent wanneer je het vliegtuig instapt. Als het even kan, neem dan een aantal dagen voor en na je vakantie om thuis te zijn. Zo kun je in alle rust nog even je huis opruimen en je koffer inpakken. Ook wanneer je terugkomt wil je niet meteen de volgende dag weer op kantoor moeten zitten. Vooral met verre bestemmingen heb je echt tijd nodig om weer een beetje fatsoenlijk van je jetlag af te komen.

Happy travels!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s