Ik wilde nog even snel een blogpost schrijven over dit onderwerp voor ik weer aan het werk moet. Op dit moment ben ik in Den Haag en vanmiddag ga ik samen met mijn mede-Indo Armando Ello van hoezoindo.nl naar de herdenking van Nederlands-Indië. Op 5 mei viert Nederland de vrijheid maar omdat de oorlog voor mensen met een Indische achtergrond op een hele andere manier is verlopen wordt er op 15 augustus speciaal aandacht besteed aan de bevrijding van Nederlands-Indië.

Ik ga voor het eerst naar deze herdenking toe en ik zie dat ook steeds meer jongeren van mijn leeftijd opzoek zijn naar de achtergrond en verhalen van toen. Een stukje historisch besef is toch belangrijk voor de vorming van je eigen identiteit. Ik weet dat ik Indisch ben maar toch heb ik jarenlang een soort leegte gevoeld omdat ik niet echt goed begreep wat dit nu inhoudt. In 2011 reisde ik in mijn eentje naar Indonesië om mijn roots op te zoeken en vanaf dat moment ben ik pas echt begonnen met de ontdekkingsreis naar de persoon wie ik nu echt ben.

Samen met Armando ga ik vandaag een korte reportage maken over een nieuw onderdeel van de herdenking namelijk de Indische Salon. Hierin wordt dit jaar het thema van de herdenking “het besef uit Indië te komen’ opgepakt als vraag. Tijdens deze bijeenkomst zullen verschillende mensen in gesprek gaan met elkaar en met het publiek om te kijken hoe de verhalen in leven worden gehouden en op welke wijze er tegenwoordig informatie wordt overgedragen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er vanaf 2015 meerdere Indische salons worden georganiseerd met verschillende thema’s dat door ieder individu georganiseerd kan worden met ondersteuning van het Indisch herinneringscentrum en Stichting Herdenking.

Ik heb er in elk geval heel erg veel zin in vandaag! Kijk hier vast de video die hoezoindo.nl gemaakt heeft voorafgaand van deze herdenkingsdag:

Doe jij aan herdenken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s