Afvalvrije festivals. Iets wat menig festivalbezoeker uit de jaren negentig zich moeilijk kan voorstellen. Gras dat verdwijnt door een tapijt van plastic wegwerpbekertjes en spooksteden van achtergelaten campingtentjes zijn binnenkort echt verleden tijd.

Tijdens het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE) vindt sinds enkele jaren de subconferentie ADE Green plaats. Afgelopen woensdag kwamen acht grote festivalorganisatoren en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur & Milieu) bijeen voor het tekenen van de Green Deal, een overeenkomst voor afvalvrije festivals. Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future en Zwarte Cross zullen zich vanaf nu inzetten om (zwerf)afval te voorkomen, scheiden en recyclen. Dit doen ze in samenwerking met de organisaties Nederland Schoon en Green Events Nederland.

De aangesloten organisaties bij het tekenen van de Green Deal, afgelopen woensdag in Cultuurhuis De Brakke Grond. Foto: Susan Poeder

De carbon footprint van festivals 

Een gemiddelde Lowlands-editie verbruikt circa driehonderdduizend kilowattuur aan elektriciteit. Hoewel een stad als Assen of Hoorn in drie dagen tijd minder gebruikt, is het nog steeds erg veel. Met bijna achthonderd festivals per jaar behoort Nederland tot de wereldtop als het gaat om feesten. Als je het verbruik van alle festivals optelt, dan is de carbon footprint (CO2-voetafdruk, oftewel het vrijkomen van koolstofverbindingen in de vorm van broeikasgassen) van festivals dus enorm. Om dit probleem aan te pakken, wordt er op ADE Green gekeken naar duurzame oplossingen.

“Afval bestaat niet meer”

Een milieuprobleem dat meer in het oog springt, is het afval. Niet alleen rondslingerende bekertjes, maar ook plastic dopjes en campingafval zijn een doorn in het oog. Een mooi symbool voor verduurzaming van evenementen is de Wasteboard: een skateboard dat is gemaakt van plastic doppen van petflessen. Zo heeft Plastic Whale, het initiatief achter de Wasteboard, op het DGTL-festival de plastic doppen ingezameld en daar ter plekke skateboards van gemaakt in hun ‘Wasteboard Bakkerij’. Op ADE Green overhandigde dj Joris Voorn het eerste Wasteboard aan staatssecretaris Mansveld.

Ook Voorn is zich bewust van zijn ecologische voetafdruk. Voor zijn werk maakt hij veel vlieguren, maar als het even kan, dan pakt hij in zijn stad Amsterdam de fiets. “Het is als internationaal reizende dj lastig om met duurzaamheid bezig te zijn,” zegt Voorn, “maar als ik iets kan doen, dan doe ik mijn best daarvoor. Het is een manier van denken waarmee je soms voor kleine veranderingen kunt zorgen. Het is belangrijk dat het bij jezelf begint.”

Van klein naar groot

Carlijn Lindemulder, hoofd duurzaamheid van ID&T en medeorganisator van ADE Green, hoopt bezoekers via festivals te inspireren en beter na te laten denken over duurzaamheid. “Je kunt op evenementen mensen in hun hart raken, omdat ze er dan volledig voor openstaan. Als je daar met een positieve boodschap kunt komen, is de kans heel groot dat ze die mee naar huis nemen”, aldus Lindemulder.

Hoe wordt het streven naar duurzaamheid over het algemeen opgepakt door festivalorganisaties? “Zes jaar geleden was daarvan nog vrijwel geen sprake,” zegt Lindemulder, “maar nu zie je dat het overal borrelt. Steeds meer evenementen hebben een speciaal duurzaamheidsplan. Ook de concrete afspraken die er nu gemaakt zijn met staatssecretaris Mansveld laten zien dat we grote stappen maken.”

“Met het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) wil de Rijksoverheid de transitie naar een circulaire economie stimuleren.” Afbeelding: Green Deal Afvalvrije Festivals

Over de Green Deal 

De nu ondertekende Green Deal moet ervoor zorgen dat we van een keteneconomie (van grondstof naar gebruik tot restafval) naar een circulaire economie gaan (productie, gebruik, recycling). Die kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Zo gaan festivals experimenteren met harde plastic bekers, die bezoekers in een vorm van statiegeld na het festival kunnen inleveren. Ook het scheiden van afval, het plaatsen van meer prullenbakken of alternatieven voor plastic munten zullen steeds meer voorkomen.

Een festival is als een minibeschaving waar mensen tijdelijk wonen, leven, vrij zijn en genieten. Waar vreemden je vrienden worden, en vrienden je familie. Het idyllische karakter van een festival werd tot nu toe enigszins overschaduwd door de grote milieuschade die het evenement met zich meebrengt. En dat terwijl deze evenementen een plek zijn om te inspireren, amuseren en communiceren. Toch ziet de toekomst van de festivals er groen en rooskleurig uit als men zich blijft inzetten zoals op ADE Green.

Dit artikel verscheen in oktober 2016 op nationalgeographic.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s