Over exact 4 maanden en 1 week is het zover: mijn  diploma-uitreiking. Laten we er gewoon vanuit gaan dat mijn scriptie een daverend succes wordt en de afstudeerproductie een pareltje waarmee ik mijn bachelordiploma binnenhaal. Ik ben bijna 27, heb inmiddels 6 jaar op de studieteller staan en als het meezit heb ik na 7 jaar op deze teller ook mijn master erbij. Nu ook in de aanloop naar de verkiezingen ben ik me meer dan ooit bewust wat deze studentenjaren allemaal voor mij hebben betekend. Want hoe vanzelfsprekend het bijna lijkt om een studie te doen, vanzelfsprekend is het zeker niet.

DUO, bedankt!

In Amerika kost het een godsvermogen om naar de universiteit te gaan en zonder sportbeurs of hoge cijfers wordt het ineens behoorlijk hard buffelen wil je kunnen studeren. Over hoge cijfers gesproken: In India kun je het met een cijfergemiddelde lager dan een 9 al vergeten. Zelf groeide ik op in een kansarme familie en was een van de eerste die kon gaan studeren. Zonder studiefinanciering en de mogelijkheid om te lenen bij DUO tegen een zeer gunstig tarief was ik waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben. Niet alleen heb ik straks een diploma en kans op een goede baan, het heeft me ook als mens compleet veranderd wie ik ben. Het klinkt bijna als een verkooppraatje voor de DUO.

Dat ik nu zo anders tegen de wereld aankijk heeft er denk ik ook mee te maken dat ik een maatschappijgerichte studie heb gekozen waardoor ik alle facetten van het dagelijkse leven heb bestudeerd. Van Europese politiek tot economie, van religie en filosofie tot communicatiewetenschappen. Je zou zeggen dat er door zo’n brede opleiding als journalistiek geen specialisme meer overblijft. Laat mij het tegendeel bewijzen. Het heeft me juist een heel genuanceerd en tegelijkertijd ook rauw beeld gegeven van de wereld zoals die is. Niet alleen heb ik gezien tot welke verschrikkelijke dingen de mens allemaal toe in staat is, maar ik heb ook de verhalen gezien van hoop en ontwikkeling. Met name de wetenschap wist iets los bij me te maken en daar wil ik me verder in specialiseren.

Mijn studietijd heeft ook veranderd hoe ik tegen mezelf aan kijk. Mensen zeggen vaak genoeg dat ze verbaasd zijn wanneer ik ze vertel dat ik enorm worstel met onzekerheid. “Met zulke cijfers? En je hebt nog nooit een tentamen moeten herkansen! Je komt juist zo zelfverzekerd over.” Maar onzeker ben ik zeker. Mijn studentenleven is een grote fake-it-till-you-make-it-show geweest en nog steeds heb ik onzekerheden… Toch zijn er zoveel overwinningen geweest en dat is wat telt. Ik heb geleerd dat ik wel degelijk slim genoeg ben, dat ik enorm nuttig kan zijn om bepaalde taken te volbrengen en dat mijn neurotische perfectionisme stiekem toch wel erg handig kan zijn. Gewoon, het gevoel hebben dat je goed genoeg bent.

 

13248344_1152288411462504_1663411503346292371_o

 

Ik heb inmiddels een studieschuld waar je bang van wordt, maar nog steeds ben ik er blij mee. Het betekent namelijk dat ik KAN studeren. Moet ik straks 250 euro per maand afbetalen, dan ben ik daar ook hartstikke blij mee want dat betekent weer dat ik een goed inkomen heb. Heb je dat niet, dan betaal je ook veel minder af. Lijkt mij een prima deal. Hoe dan ook kan ik er vanaf hier alleen maar op vooruit gaan. Er wordt nu elke maand 1000 euro door DUO op mijn rekening gestort en 250 euro daarvan is voor collegegeld. Als dit het bedrag is wat ik maandelijks moet terugbetalen terwijl ik meer inkomen heb dan ik nu heb, dan hoor je mij niet klagen. Ik raad dan ook iedere scholier en aankomend student om je niet te laten weerhouden door de afschaffing van de basisbeurs. Ga de investering in jezelf aan. Daar ben je goed genoeg voor.

 

One Comment on “Studeren is meer waard dan alleen een diploma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s