Oke DIT vind ik dus echt spannend om te posten. 3 foto’s van mezelf in bikini. Ik vind het niet spannend omdat ik mezelf lelijk vind in bikini. Integendeel, ik ben juist hartstikke trots op mijn lijf. Maar een halfnaakte foto van jezelf posten en ook inhoudelijk er wat over willen zeggen kan mogelijk reacties uitlokken. En kritiek vind ik best wel eng.

Het begin van mijn fitnessreis

Ik begon met fitness in de eerste maanden van mijn burn-out herstel. Ik heb altijd fanatiek geturnd en gedanst maar was nooit echt bewust met mijn gezondheid bezig. Toch zag ik er altijd wel fit uit en heb met gezegende genen een aanleg voor een slanke atletische bouw. Hoewel ik er aan de buitenkant gezond uitzag, ik was het niet. Ik was vaak ziek, had veel kwaaltjes en ontstekingen en was altijd de eerste met een verkoudheid. Op een gegeven moment stopte ik ook met dansen en na een jaar kreeg ik dus een burn-out. Het was een combinatie van overmatig veel stress, ongezond leven, hard werken en veel tegenslagen.

Mijn burn-out was het moment dat ik niet anders kon dan me op mezelf en mijn gezondheid richten. Met 0 kennis stond ik maar wat te doen in de sportschool en je kon me voornamelijk vinden bij de cardiomachines. Of ik dom en naïef bezig was? Ja, maar ik neem mezelf niks kwalijk want je moet ergens beginnen. 🙂

Fitness is progressie

Alles maar dan ook alles bij fitness draait om progressie. Of het nu het uitbreiden van je kennis is over gezondheid, of de nieuwe fitnesskleding die je toevoegt aan je garderobe, of juist het toevoegen van gewichten bij krachttraining. Het zijn allemaal stapjes. Soms twee vooruit en soms 1 achteruit. Maar hoe dan ook ga je naar voren. Zoals ik zei, wist ik de eerste periode echt niet wat ik deed… maar ik was voor het eerst echt met iets bezig waarbij ik me met volle overgave richtte op mezelf. Een positief egoïsme, en dat voelde goed.

Mijn workouts werden momenten waar de rest er even niet toe deed. Geen werk, geen stress. Effe dat knoppie uit. Ik accepteerde dat ik in het begin totaal nog niet vooruit kwam. Door mijn burn-out was mijn energie zo laag, dat ik na anderhalve minuut hardlopen al buiten adem was. Ik stelde kleine doelen voor mezelf: laat ik 2,5 minuten eens proberen en kijken hoe ik me dan voel. Ok en nu 5. En over een maand 10. Later werden minuten kilometers en uiteindelijk haalde ik 5 kilometer. Het feit dat ik nu iets had gevonden wat me gelukkig kon maken gaf me enorm veel moed om nieuwe dingen te proberen.

#fitspiration

Net als bijna iedereen haal ik mijn inspiratie, kennis en informatie van het internet. Ik volg tal van fitness-Instagram-accounts en geloof ook dat mensen hier heel veel motivatie uit kunnen putten. Toch moet je hier ook heel zelfbewust mee omgaan en van jezelf weten hoe je je hierbij voelt. Van mezelf weet ik dat ik een fijn soort jaloezie ervaar als ik een chick zie met prachtig getonede benen en billen. Maar dan denk ik wel: “dáár wil ik naartoe werken, and good for her, met haar prachtige benen” en niet: “ik wou dat ik haar was en mijn benen zijn lelijk.” Dit laatste zijn namelijk de gedachtes waarmee je jezelf naar beneden praat en dat kan leiden tot het verkeerde soort gedrag om tot dat specifieke resultaat te komen. Fitness begint aan de binnenkant van jezelf waarbij gezondheid het eerste doel is. Het uiterlijk is vervolgens het resultaat van wat er binnen gebeurt.

De esthetische kant van fitness

Tot slot zijn de esthetiek en fitness onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor mij geldt dat ook zeker. Fitness kan (voor mij) snel vervelen. Mensen die niet fitnessen begrijp ik ook heel goed wanneer ze vragen hoe de sportschool meerdere keren per week nou leuk kan blijven. Je gaat dus opzoek naar nieuwe prikkels. Ik ga dan ook echt niet zeggen dat de extra gewichten op een bar het enige is waar je voldoening uit mag halen. Alsof dat pure en eerlijke fitness is. Het is super vet om te zien hoe je lichaam langzaam verandert en iedereen verdient het om zich ’s zomers smoking hot te voelen in badkleding.

 

 

In de herfst en winter focus ik me op krachttraining en spieropbouw met het voordeel dat ik bijna alles eet wat ik wil. Ik vreet me in december zo ellendig in chocola en oliebollen dat ik er in januari ook wel weer klaar mee ben. Dan breekt een periode van 5 maanden aan met een gezonde calorierestrictie en voldoende eiwitten, zodat mijn vetpercentage weer omlaag gaat en ik zoveel mogelijk van mijn zuurverdiende spiertjes behoud. En ja… dit doe ik uiteindelijk wel om invloed uit te oefenen op mijn uiterlijk. Het verschil is duidelijk te zien in de bovenstaande foto’s. De zomers van 2014, 2015 en 2016. Zoals je ziet ben ik nooit dik geweest, maar ik zie wel degelijk hoe het me van binnen en buiten heeft veranderd. In alle foto’s weeg ik even veel.

Fitness is voor mij dus een iteratief proces, waarbij focus op gezondheid altijd het startpunt is. Je verandert van binnen en daardoor verander je vanzelf van buiten, maar ook als je meer verandert van buiten, heeft dat van binnen ook weer positieve invloed. Maar begin altijd aan de binnenkant. Je kunt niet verwachten dat je je vanzelf beter gaat voelen wanneer er van buiten iets verandert. Hou van jezelf en in alle vormen waarin het voorkomt, maar hou vooral van het proces. Dan heb je het belangrijkste al bereikt voor je eraan begonnen bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s