Waarom ik ooit een Instagramaccount onder de naam Suzyana90 heb aangemaakt en niet onder susanpoeder, dat weet ik ook niet. Juist omdat ik nu als journalist steeds meer een publiek persoon begin te worden, heb ik veel meer baat bij het gebruik van mijn volledige naam. 4 à 5 jaar geleden vond ik de naam Suzyana wel catchy; een bijnaam die ik van een aantal vrienden kreeg. Nu vandaag heb ik er niet zoveel meer aan, met de hele vervelende bijkomstigheid dat iemand een Catfish-account onder mijn naam heeft aangemaakt namelijk instagram.com/susanpoeder.

UPDATE:  De gebruiker heeft nog geprobeerd om de acountnaam te wijzigen, maar is uiteindelijk door Instagram verwijderd. De naam ‘susanpoeder’ staat inmiddels op mijn eigen naam met dank aan het team van Instagram!

Soms beperkt het zich tot het plaatsen van enkele foto’s waarin iemand anders zich voordoet als mij. Gewoon. Omdat ze het leuk vinden. Het MTV-programma ‘Catfish’ laat zien dat sommige mensen nog een stapje verder gaan: ze laten virtueel andere mensen verliefd op zich worden en gaan relaties met ze aan. De serie laat zien dat deze mensen vaak veel issues hebben met zichzelf en in het echte leven vaak moeite hebben om intimiteiten aan te gaan en krijgen op deze manier toch het gevoel dat ze geliefd en gewild zijn.

Soms gaat het echter nog een stapje verder: je naam en foto’s kunnen ook gebruikt worden in oplichting. Het gevolg? De mensen die opgelicht zijn, gaan je naam opzoeken en eisen hun vermiste geld bij jou terug. Kom je dit account tegen? Ga dan niet in op berichten- en volgverzoeken. Ik heb het account inmiddels 2 keer gerapporteerd, maar ervaring leert ook dat dit lang kan duren voordat er iets mee gedaan wordt. Ik stuur dit bericht uit naar mensen die, ik mag hopen van niet, benaderd zijn op mijn naam via Instagram. Mijn eigen Instagram-account is dus instagram.com/suzyana90. Deze is gekoppeld aan deze blog, mijn Twitter en Facebook, mocht je nu ineens twijfelen aan de authenticiteit. 😉 Zie hieronder afbeeldingen van het nepaccount.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s