Jarenlang heb ik getwijfeld welke van de twee opgaan voor mij. Misschien is het wel een beetje van beiden. Wie mijn blog heeft gevolgd, weet dat ik in 2013 een burn-out kreeg en die was niet mis. Zeker acht maanden was ik ‘uit de running’ en hierdoor heb ik een heel jaar van mijn studie gemist. Toch is het ’t beste wat me ooit is overkomen.

Voor mijn burn-out was ik namelijk een groot piekermonster. Oh mijn god. Wat als ik iemand tegenkom in de supermarkt en ik heb geen make-up op? Wat zullen ze wel niet van me denken? En zo verloor ik een hoop tijd aan nutteloze keuzes zoals feestjes afgaan terwijl ik er eigenlijk geen energie voor had. Twintig verschillende winkels afstruinen op zoek naar die perfecte ketting voor dat jurkje die je aan wilt doen naar dat feestje waar je eigenlijk geen energie voor hebt. En tot slot als een malle gaan sporten om in dat ene jurkje te passen met die mooie ketting voor dat ene feestje waar je écht he-le-maal geen zin meer in hebt.. En zo liep ik rondjes. Alleen maar rondjes.

Ik kan je vertellen dat mijn burn-out als een soort verlichting voelde. Het ging met veel vallen en opstaan, maar gaandeweg leerde ik steeds meer schijt te hebben aan de meningen van anderen. (Lees ook: Fuck it van John Parkin) De energie die ik ineens over had, besloot ik te besteden aan gezondheid en plezier. Als ik weer te hard van stapel liep, nam ik gewoon wat gas terug en genoot ik van de rust en de afsluiting van een stressvrije dag.

Een jaar naar mijn herstel begint het weer een beetje te kriebelen bij mij. Ik word wat onrustig en zoek wat vaker de grens op. Ja, ik heb geaccepteerd dat ik een hoogsensitief persoon ben en omarm dit als een kwaliteit die mij beter maakt in mijn werk. Maar heel soms vind ik het wel lastig dat ik meer hersteltijd nodig heb dan de gemiddelde persoon. Vooral in het laatste jaar van mijn studie trap ik even flink op het gas met de insteek het beste uit mezelf te halen. Ik slaag in een keer voor mijn pre-master journalistiek (wat lang niet iedereen lukt) en sluit mijn scriptie af met een 9. Niet kort daarna ga ik aan de slag bij BNNVARA en omdat dit mijn eerste echte grote-mensen-baan is, neem ik al helemaal geen gas meer terug. Zes maanden daarna keert de rust terug en mijn lichaam is helemaal op. Ik vertoon verscheidene psychosomatische klachten. Wekenlang heb ik het gevoel dat er eten blijft steken en voor onderzoek wordt ik naar het ziekenhuis gestuurd voor een gastroscopie. Ik heb migraineaanvallen en regelmatig heb ik enorme steken bij mijn hart. Ben ik dan niets veranderd? Heb ik dan niks geleerd?

Workaholic versus bevlogenheid

Ik heb iemand in mijn naaste omgeving gehad die me regelmatig een workaholic heeft genoemd. Ik zal het niet ontkennen: ergens deed dat best wel pijn. Want het woord ‘workaholic’ heeft een negatieve intonatie. Het vertelt je dat je verslaafd ben aan werken en niet weet hoe die moet stoppen met alle negatieve gevolgen van dien. Ook kunnen we niet ontkennen dat overspannen zijn en burn-outs een van de grootste mentale issues zijn waar we als maatschappij en op individueel niveau mee worstelen. We werken harder dan ooit en omdat iedereen het om ons heen doet, kun je niet achterblijven. Toch is er ook een groep mensen die dezelfde aantal uren maakt en tegelijkertijd enorm gelukkig is. Waar licht dat aan?

Onder andere Intermediair weet in het artikel ‘Keihard werken is minder ongezond dan je denkt’ goed uit te leggen waarom bevlogenheid en passie in je werk belangrijk is. Vind je passie, en je hoeft nooit meer te werken. Hoe cliché het ook klinkt, het is wel waar. Als je echt in het moment beland waarin je de tijd vergeet, je met plezier aan je werk zit en het juiste niveau van uitdaging weet te bereiken, dan raak je in een flow. Denk bijvoorbeeld aan een violist die eindeloos op een stuk zit te oefenen. Opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het lijkt misschien nutteloos. Al die uren besteed om een toon net iets scherper neer te zetten voor dat ene concert. Uiteindelijk gaat het erom: is het ’t allemaal waard geweest? De violist zal zonder twijfel antwoorden met ‘ja’. Zelfs met een gefaald concert, maar de juiste instelling zal hij zeggen: dan probeer ik het de volgende keer weer. Totdat het wel lukt.

Dus na mijn burn-out vijf jaar geleden zal ik ook in de toekomst doorgaan, zij het met meer wijsheid en vrede. Het zit nou eenmaal in het aard van het beestje. Ik leef gepassioneerd en werk met overtuiging aan mijn dromen en doelen. Inmiddels heb ik me weten te omringen met mensen die hetzelfde doen. De mensen die je wat anders zullen vertellen, zullen je uiteindelijk alleen maar naar beneden halen en je slecht laten voelen over jezelf. Het is alleen niet makkelijk om die ultieme staat van bevlogenheid te bereiken. Je moet je namelijk ook gewaardeerd voelen door je werkomgeving. Kun je genoeg geld verdienen om ervan te leven? Maar de factoren zitten ook intern. Heb je genoeg zelfvertrouwen en optimisme om de weerstand aan te kunnen? En tot slot: bereik je er later in je leven een hoger doel mee dat al het andere overstijgt? Eerder schreef ik erover in mijn blog ‘Op zoek naar mijn Ikigai‘. Alles in ogenschouw genomen, kan ik maar tot één conclusie komen. Ja ik zal regelmatig over mijn grenzen gaan. Ja, ik zal dan moeten accepteren dat ik achteraf rust inbouw. Nee, ik zal nooit zeggen dat ik er spijt van heb. Uiteindelijk brengt alles je verder dan waar je ooit bent geweest. Ik ben geen workaholic. Ik ben gepassioneerd.

One Comment on “Gepassioneerd of workaholic?

  1. Heel mooi stukje Susan! Ik denk dat je het super mooi hebt samengevat en het mooi verteld vanuit jouw ervaring. Ik voel me vereerd om dit proces een stukje van dichtbij te hebben mogen meemaken. Je bent zeker een inspiratie voor andere en je moet dit echt delen met anderen. Ik vind de vergelijking met de vioolspeler heel mooi gevnden btw. Dit maakt goed tastbaar wat een flow is.

    Shine your light, shine it bright and f*ck the rest:p.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s