Het vaatje op z’n kant gezet: Champagne is straks misschien geen Champagne meer

We vieren graag onze bijzondere momenten met een glaasje Champagne. Een jubileum, een nieuwe baan, of tijdens de jaarwisseling met vrienden onder het genot van geurig verbrand vuurwerkkruit, bibberend buiten in de kou (waar je niks meer van merkt als je er genoeg van drinkt). Maar de Champagne zoals we die kennen heeft moeite om zijn herkenbare smaak te behouden door klimaatverandering.

Koud en droog bewaren

De druiven zijn namelijk afhankelijk van een relatief koel klimaat in combinatie met een kalkachtige voedingsbodem. Hoewel wij hier in Nederland de afgelopen weken enorm hebben genoten van de tropische temperaturen, Champagneboeren hebben dat niet en maken zich zorgen om de toekomst.

In een interview met Bloomberg, vertelt Antoine Malassagne, mede-eigenaar van A.R. Lenoble voor welke uitdagingen ze momenteel staan. “De oogst begint tegenwoordig in Augustus. Zo’n 20 jaar geleden was dit midden tot eind september. Het vroege rijpen tijdens deze hete dagen zorgt voor steeds minder zure wordende druiven waardoor de wijn uiteindelijk minder fris wordt en zijn unieke smaak verliest.”

Superdruif moet Champagne gaan redden

Wat kunnen wijnboeren doen aan dit probleem? Champagnemakers kunnen bijvoorbeeld hun reserve wijnen (de hogere kwaliteit wijnen dan gebruikelijk) toevoegen om zo de smaak van hun jaargang te verbeteren. Malassange ontwikkelt een aparte lijn ‘reserves’ om op die manier frisheid toe te voegen.

De rest van het artikel is hier te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s