Niels van Roij is automotive designer en ontwerpt high-end, met de hand gemaakte voertuigen. Hij werd met Niels van Roij Design o.a. bekend door zijn op de Tesla Model S gebaseerde Shooting Brake en werkt momenteel aan de Range Rover Adventum Coupe en de Ferrari Breadvan Hommage. Echte, one-of-a-kind (of one-of-very-few) op maat gemaakte auto’s. In 2018 werd hij benoemd tot één van de Masters of LXRY. Wie heeft hem bijgestaan in de weg naar zijn succes?

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Luuk van Kaathoven

Wat was je allereerste job?

“Ik ben op een manier eigenlijk altijd al met auto’s bezig geweest. Als klein kind wilde ik eerst buschauffeur worden, maar al gauw begon ik met het tekenen van auto’s. Tijdens mijn bachelor aan de Design Academy in Eindhoven werkte ik als taxichauffeur, wat op een manier wel wat met mijn werk van nu te maken heeft en dat is dat de mensen centraal staan. Mijn master Vehicle Design volgde ik uiteindelijk aan de Royal College of Art in Londen; een pittige studie. In die periode heb ik me dan 100 procent toegelegd op het studeren.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ik denk om vooral niet bang te zijn om meer focus aan te brengen in wat je doet. Tijdens mijn studie was ik al bezig om ideeën uit te werken voor mijn eigen onderneming, maar ik was heel breed begonnen. Ik moet iedere kans pakken, dacht ik toen vooral. Het is alleen voor de buitenwereld dan niet helder wat je nu precies doet. Ik zit nu in een veel kleiner spectrum en dat is uiteindelijk ook mijn kracht geworden.”

“De auto’s zijn natuurlijk geweldig, maar de auto is een nevenproduct van de mens. Het gaat mij meer om de mensen”

Wie was jouw kruiwagen?

“In mijn werk als Coach Builder heb ik niet echt een kruiwagen gehad, maar ik had dit nooit kunnen doen zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn ouders en vriendin. Mijn ouders hebben mijn studie mogelijk gemaakt. Het werk dat ik doe vraagt soms om werkdagen van 10, soms wel 15 uur, 6 à 7 dagen per week. Dat is heel normaal. Mijn vriendin heeft dat altijd gesteund. In de tweede plaats zijn dat ook mijn klanten, want die zijn degene die uiteindelijk een zaag durven te zetten in hun eigen auto. Zonder hen bestaat mijn werk eigenlijk niet.”

De rest van het artikel is hier te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s