Marie-Louise Bartels is diamantslijper bij GASSAN Diamonds en is volgend jaar 25 jaar in dienst. Ze begon ooit met goud en zilver smeden, maar kort daarna vond ze haar liefde in het slijpen van diamanten. Een noodzakelijke liefde, want zonder red je het niet in dit vak. “Soms ben ik wel 8 uur bezig met het slijpen van één vlak. Daar heb je engelengeduld voor nodig en dat vind je alleen als het diep van binnenuit komt.”

Op de tweede verdieping van de diamantfabriek aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, werkt Marie-Louise samen met haar collega’s Pepe en Pieter dag in dag uit aan het slijpen van diamanten. Een stukje magie, zo noemt Marie-Louise het. “Het begint allemaal met een klein brokje en het is aan ons om die te transformeren in een briljant – de geslepen vorm met 57 facetten. Van ruwe diamant tot briljant zijn we ongeveer 1,5 dag bezig, afhankelijk van de kwaliteit en hardheid van de diamant. Vanaf het moment dat je de eerste schittering ziet na het slijpen… Dat is echt fantastisch.”

Shine bright like a 121 diamond

Het ontwikkelen van diamantvormen door de eeuwen heen blijft een knap staaltje natuurkunde. Je moet begrijpen hoe het licht breekt door de vlakken van de steen waardoor je de prachtige schitteringen krijgt. Zou je de vlakken onderin niet op dezelfde manier slijpen, dan kijk je er gewoon dwars doorheen. GASSAN heeft na jaren van onderzoek een nieuwe vorm ontwikkeld die nog meer schittering geeft aan een diamant. “De basis is een briljant met 57 facetten waar wij 64 extra facetten op aanbrengen door 16 extra aan de bovenkant en 48 extra aan de onderkant. Het resultaat is nog meer schittering”, legt Marie-Louise uit. “Vanzelfsprekend zijn we dan meer dan een dag langer bezig.”

De rest van het artikel is te lezen op LXRY.NL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s