Na 16 jaar in het buitenland te hebben gewoond, zet Micky Hoogendijk weer voet op Nederlandse bodem. De creatieve duizendpoot werd in 2017 benoemd tot Master of Photography en exposeert inmiddels met haar werk over de hele wereld. Ze serveerde, acteerde, regisseerde en heeft al deze ervaringen meegenomen in haar fotografie. Micky vertelt met dankbaarheid over een leven gevuld met kruiwagens.

Tekst: Susan Poeder
Beeld: Rahi Rezvani & Micky Hoogendijk

Hoe is het om weer terug te zijn?

“Het is heerlijk. Ik had ook echt weer zin om even te landen na 16 jaar in het buitenland te hebben gewoond. Van Japan tot Brussel, Tenerife, Gran Canaria en Amerika… Voor mijn kunst is het ook erg fijn om weer terug te zijn. Ik heb nu 50 expo’s gedraaid in 5 jaar tijd waaronder veel kunstbeurzen. Ik ben benieuwd wat Europa me gaat bieden nu ik weer in Nederland woon!”

“Van werken in de horeca word je ontzettend streetwise. Zo heb ik in de horeca echt geleerd om de rust te behouden tussen de gekte van alle mensen”

Laten we helemaal teruggaan naar het begin. Wat was jouw allereerste job?

“Ik ben eigenlijk altijd heel ondernemend geweest. Als kind verkocht ik op Koninginnedag wolkjes op een satéstokje haha. Zodra het kon ben ik eigenlijk in de horeca gaan werken. Clubs, café’s… Daar word je ontzettend streetwise van. Zo heb ik in de horeca echt geleerd om de rust te behouden tussen de gekte van alle mensen. Uiteindelijk werd ik op heel jonge leeftijd verliefd en deze man, Rob Scholte, nam mij mee de hele wereld over. Toen ik weer terugkwam en al mijn vrienden nog aan het studeren waren, had ik inmiddels een heel leven gehad. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd.

In deze periode werkte ik als creatief directeur bij de Supperclub en ben ik eigenlijk een beetje op aandringen van mijn omgeving begonnen met modellenwerk en acteren. Na twee jaar spelen in Goede Tijden, Slechte Tijden, verhuisde ik naar Los Angeles. In 2009 ontving ik vlak voor het overlijden van mijn moeder een camera van haar. Toen ik net begon, fotografeerde ik alles wat los en vast zat. Ik denk dat ik in dit werk veel heb gehad aan mijn ervaring als acteur en nu vertel ik verhalen vanachter mijn camera.”

“Yves zei: ‘Jij hebt zoveel talent, maar probeer je nu eens te focussen op één ding.’ Daar zou ik hem nog graag voor willen bedanken”

Wat is je grootste passie in je werk?

“Mijn passie is het vertellen van verhalen, maar meer nog dat ik een connectie kan aangaan met mensen. Ik wil echt contact leggen met degene die ik voor mijn camera heb en het is absoluut niet oppervlakkig.

Toen ik Yves Gijrath leerde kennen zei hij: ‘Jij hebt zoveel talent, maar probeer je nu eens te focussen op één ding’ en dat heb ik vervolgens helemaal tot mij genomen. Dat woord ‘focus’ bleef zo hangen dat ik het zelfs gebruikte als mijn wachtwoord – dat is natuurlijk alweer veranderd! Maar daar zou ik Yves nog graag voor willen bedanken. Ik weet dat ik in mijn werk heel breed kan zijn. Dus over kruiwagens gesproken: Yves heeft me hiermee echt geholpen.”

De rest van het artikel is te lezen op LXRY.NL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s