In de rubriek ‘De kruiwagen van…’ gaan we in gesprek met ondernemers over hun pad naar succes. Deze week: horecatycoon Won Yip. Deze ‘Mister Dam Square’ bezit veel horecazaken op de Dam, kocht ooit het duurste penthouse van de hoofdstad en sliep de afgelopen dertig jaar slechts 4 à 5 uur per nacht, al is dat iets wat hij tegenwoordig niet meer zo vaak doet.

Ondernemen zit in het bloed

Won heeft eigenlijk al van jongs af aan altijd gewerkt waarbij het ondernemerschap al op de middelbare school de boventoon voerde. Hoe heeft zijn horeca carrière zich ontwikkeld? “Het is eigenlijk uit noodzaak geboren. Mijn aller eerste job was als afwasser in het restaurant van mijn ouders in Vlissingen. Nadat ik met hakken over de sloot mijn mavodiploma haalde, kwam ik in de horeca terecht. School was het nooit zo voor mij, dat deed me niet zoveel.”

Op de middelbare school had hij enkele lucratieve handeltjes lopen waar hij een flink zakcentje mee kon verdienen. Zo verkocht hij zijn merkkleding aan klasgenoten en met de jaarwisseling handelde hij in vuurwerkpakketten. En vuurwerkliefhebber is hij nog steeds: zo organiseert hij al enkele jaren het officiële feest tijdens het Chinees Nieuwjaar Event op de Dam, in het centrum van Amsterdam.

Kruiwagen?

Amper 19 is Won wanneer hij met zijn spaargeld een café in Goes koopt en een jaar later breidt hij uit naar Amsterdam. Inmiddels is de Yip Group een horeca imperium geworden bestaande uit Sushi Samba, Majestic, Café Zwart, Yip Fellows, Euro Pub en Players. In het kader van kruiwagens, wie heeft hem bijgestaan in zijn succes? “Ik durf te zeggen dat ik het echt allemaal zelf heb gedaan”, zegt Won volmondig. “Ik heb natuurlijk in die dertig jaar met veel mensen samengewerkt, maar dat is echt puur uit zakelijk oogpunt geweest. Ik ben zeker een kruiwagen geweest voor velen en dit heeft voornamelijk te maken met mijn geloof in karma. Ik wil liever ook niet één persoon aanwijzen, dan heb ik het gevoel dat ik anderen tekort doe.”

De rest van het artikel is hier te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s