Een tijd geleden kreeg ik de ruimte om voor LXRY Magazine een grote reportage te schrijven. De opdracht: Less is more. Met Studio Drift als gasthoofdredacteur aan het roer ging ik voor een magazine dat over luxe gaat – en ogenschijnlijk daarom veel focust op weelde en overdaad – op zoek naar het tegenovergestelde. Mijn conclusie van de zoektocht: minder is de grootste luxe die er is… Een maand na het publiceren van mijn magnum opus gaf ik meer geld uit dan ooit. Wat zorgde voor dit tegenovergestelde effect?

Laten we nog even teruggaan naar het begin van mijn queste. Het leuke van mijn werk is dat ik me enorm kan laten meeslepen door de verhalen die ik schrijf. Veel dingen in het leven intrigeren me en de interviews die ik mag doen met mooie mensen inspireren mij. Ondernemers, artiesten, kunstenaars en soms vakidioten gunnen mij een kijkje in hun leven waardoor ik dagelijks tot nieuwe inzichten kom. De mooiste dingen verzamel ik als zaadjes die ik vervolgens plant in mijn moestuin des levens waarvan ik hoop dat die mag uitgroeien tot een weeldige en kleurrijke wereld. Simpel gezegd: het lijkt misschien alsof ik als journalist het verhaal bepaal, maar doorgaans bepalen de verhalen waar mijn leven over gaat.

Als een echte Marie Kondo-apprentice ging ik voor de grondigste lenteschoonmaak die mijn huis ooit had gezien en gingen er zo’n tien vuilniszakken kleding en spullen weg. Niet alleen deed ik oude meuk de deur uit, James Wallman (van het boek Stuffocation) leerde me ook nog eens nadenken over de toekomst: koop minder spullen zodat je meer overhoudt om te investeren in ervaringen. Zo gezegd zo gedaan. Ik visualiseerde mezelf een intens en meeslepend leven in de toekomst, waar ik niet meer als een zombie door de Asos-sale zit te scrollen, maar op reis ben, meer vrije tijd heb en vaker dingen zou doen die ik normaal niet zou doen. VIP-tickets kopen voor mijn favoriete band 30 seconds to Mars, weer op dans- en acteerles gaan, eindelijk eens in dat ene Michelinrestaurant eten wat ik al zo lang wilde. De wereld lag aan mijn voeten.

En na een maand ging het mis. Goed mis. Elke aankoop die ik deed werd een bewuste en dat voelde in de eerste plaats heel goed. Ga ervoor meid! Deze tas is een investering. Het is geen goedkope, maar wel een heel duurzame beslissing om 1 goede te kopen in plaats van 10 goedkope. Voor de tiende keer deze maand met vrienden uit eten? Ik maak me vanaf nu niet meer druk over geld want samen zijn met vrienden is het mooiste wat er is. Massages, uitgebreide kappersafspraken, extra avondje bioscoop… Het geld dat ik nu “over” heb door die mooie jurk niet te kopen, kan ik nu uitgeven aan belevingen, precies zoals James Wallman dat beschrijft in zijn boek!

Mijn rekening was leeg. Meer dan leeg. Ik moest zelfs wat geld van mijn spaarrekening plukken om deze maand rond te maken. Well that escalated quickly. En toen moest ik ineens denken aan een hele geestige column van oud-BNNVARA-collega Cesar Marjorana, fervent liefhebber van televisiedecors afbreken, verhalen-fetisjist, en waarschijnlijk de grootste klant van creditcardbedrijven en loyaliteitenprogramma’s. Cesar houdt van geld uitgeven. Nee, laat ik het anders zeggen, Cesar houdt van ‘het beste wat de wereld te bieden heeft’ zoals geurkaarsen van 60 euro. “Opeens voel ik me een rijk lid van de samenleving. Mijn pinpas is een soort welvaartsdiploma…. Het is alsof zo’n geurkaars mij toefluistert: ‘Cesar, jij hebt alles onder controle.’ Ik kan iedereen aanraden dat gevoel na te streven.” En ik snap dit! Net als Cesar, is het leven dat ik momenteel leid is totaal niet meer te vergelijken met het leven dat ik had, ook even helemaal los van dat ik bij nu LXRY werk. Want al die snoepreisjes, luxe uitjes en mooie dingen waarmee ik in aanraking kom, is allemaal extra. Dit leven heb ik me nooit geambieerd. Wel verlangde ik altijd naar een comfortabel leven en een modaal salaris is voor mij in de eerste plaats meer dan genoeg. Mijn hele leven heb ik moeten overleven en studeren voelde voor mij als de enige kans op een beter bestaan. Voor mij was er geen sociaal vangnet, geen ondersteunend inkomen voor studieboeken of thuis-thuis waar ik ieder weekend naartoe kon gaan om mijn was te dumpen. Natuurlijk heb ik wel familie, maar de situatie is gewoon… Anders.

View this post on Instagram

GRADUATED!! 💕

A post shared by Susan | スサン 🇳🇱 🇮🇩 (@susanpoeder) on

Ik heb tijden gekend waar ik leefde op water en brood, ben jaren niet naar de tandarts geweest omdat een verzekering te duur was voor mij en kon mijn huiswerk thuis niet maken omdat ik geen studieboeken kon betalen en elke dag tot sluitingstijd op school mijn huiswerk zat te maken met de niet-uitleenbare boeken uit de schoolbibliotheek. Ik werkten oneindig veel uren naast mijn school en nog steeds kwam ik iedere maand tekort. Maar gaandeweg werd ik ouder, ging ik meer verdienen, kreeg ik betere baantjes en bleef er ook eens wat over om wat leuks te doen. Tijdens mijn studententijd ging het meeste van het overgebleven geld op aan reizen. Het vliegtuig instappen voelde voor mij alsof ik mijn shit echt voor elkaar had, maar het mooiste moest echt nog komen. Mijn diploma-uitreiking was werkelijk het mooiste wat ik heb meegemaakt. Het was me gelukt! En al snel kreeg ik mijn eerste baan. Ik besefte me vrij snel: ik hoef me geen zorgen meer te maken. Als ik zorg nodig heb, kan ik het betalen. Ik kan mijn boodschappen doen, zonder brood van de Euroshopper en een liter IJsthee van 19 cent en als ik zin heb, kan ik ook die écht lekkere mozzarella meenemen of een goede fles gin om de vrijmibo mee te vieren.

Het leven is goed en dat mag gevierd worden. Dit jaar kochten Sander en ik onze eerste upgrade naar business class met KLM en ja, ik zou daar best aan kunnen wennen, maar ik weet ook dat ik dit echt niet elke vakantie ga doen. Splurge a littleenjoy a lot. Ik vertrouw op mijn intuïtie en ervaring dat ik echt wel weet wanneer ik moet stoppen. Deze maand heb ik alweer een stuk minder geld uitgeven. Dat heb ik op mijn spaarrekening gezet. Dat maakt me wel weer een beetje trots. Ik ga het even vieren met een flesje bubbels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s