Hij is een kooklegende in Israël en afgelopen donderdag kookte hij nog de sterren van de hemel tijdens de feestelijke openingsavond van Masters of LXRY in Restaurant M***. Moshik Roth (restaurant &moshik**) staat bekend om zijn cuisine emotional en gebruikt herinneringen en emoties als belangrijkste ingrediënten. Daarnaast experimenteert de topchef graag met plantaardige opties. Zo lanceerde hij eerder de eerste groente-hotdog voor HEMA en won hij de Plant Based Food Award met zijn innovatieve groente-gehakt. Dat minder vlees eten beter is voor mens en milieu is inmiddels onomstotelijk bewezen. Menig kijker van The Game Changers heeft na het zien van de documentaire al vrij snel elke vorm van dierlijke producten afgezworen. Maar is vlees vanuit culinair perspectief net zo onmisbaar? Is een goed stuk eerlijk vlees ook niet gewoon lekker? LXRY ging op onderzoek en testte het speciale vega Kerstmenu bij &moshik**.

Bij binnenkomst is het al als thuiskomen bij Moshik en bij de entree vind je links een persoonlijke note: “Food is not fuel, food is emotion.” Je wordt hier persoonlijk ontvangen door de hosts waarna eigenlijk al vrij snel de eerste amuses worden geserveerd. Het Menu du Jardin Découverte kun je in vijf of zeven gangen krijgen (€125/€195) en iedere gang wordt tot in detail besproken en in een aantal gevallen worden gerechten aan tafel bereid.

Zo ook de amuse ‘moderne sushi’ van meringue, aubergine – die door het roken een soort visachtige structuur krijgt – , zaalouk, tahini en citroen. Een smaakexplosie en lekkere crisp in slechts één hap. Een tweede amuse volgt snel: een tartelette met prei van de bbq, béarnaise en wintertruffel. Het ziet er vrij groot uit voor een bite, maar is zo fijn van structuur en smaak, dat het onmiddellijk smelt in je mond. En dit is pas het begin.

Meer lekkers volgt. Zijn dit nog amuses, of voorgerechten? Of maakt het eigenlijk niet uit? Verbazing, en wat Moshik daarover zegt: “Dat iemand de volgende dag wakker wordt en terugdenkt aan een gerecht – daar streef ik naar. Dat gaat om smaak, maar ook om het servies en het interieur. Vroeger kookte ik puur voor die ‘wow’. Dan sloeg ik soms wat door met alle snufjes en zuren. Dat is nu minder. De innovatie zit in de inspiratie.”

Een gestoomde dumpling ‘nieuwe stijl’ wordt geserveerd, met shitake en XO saus. Op een nestje vind je een perfect klein eitje met verveine, pecan en chanterelle, subtiel afgewerkt met een klein paars viooltje. En tegelijkertijd staat daar ook een Cornetto van mango te wachten, wat heel typisch is voor Moshik: ‘Nooit koud zonder warm en zoet zonder zuur op het bord.’

Ok, nu begint het écht

‘Camouflage’ heet het “eerste” gerecht van koolrabi, cévennes ui en Vacherin mont d’or: een seizoenskaas uit de Zwitserse Jura – eventueel gecomplementeerd Vermentino di Sardegna doc ‘Merì’. Van alle delicate amuses krijg je honger en nu kan er serieus gegeten worden. De koolrabi is stevig van structuur en lijkt op stukjes vis. De friszure salade met citroen op de rand van het bord is een fijne afwisseling.

Benieuwd naar de rest van het culinaire verslag? Klik op deze link om naar het volledige artikel te gaan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s