In 1417 woonden monniken in dit herenhuis aan de hoofdstedelijke Nes. Later vestigde hier een van de grootste tabakshandelaren van de stad, Nico Mayer. Tegenwoordig is Mayer Manor omgetoverd tot luxueus verblijf, geheel excentrieke stijl, met marmeren tafel, hardhouten vloeren, 18e-eeuwse open haarden, vintage koperen baden op pootjes en hoge plafonds. Een venue als deze kom je niet snel tegen – Mayer Manor is er om te verwonderen. Hier huist sociëteit Ten Club, maar je kunt hier ook theaterconcepten ervaren of overnachten. LXRY kwam langs in het huis van het levenstheater.

Verborgen schatten

Wie metrostation Rokin uitstapt, loopt een walm aan binnenstedelijk toerisme tegemoet. Het zijn de straten die menig Amsterdammer door kletterende rolkoffers van buitenlandse toeristen vermijdt, maar stiekem toch graag bezoekt. Om de hoek vind je hier de smalle Nes tussen de Dam en de Grimburgwal. Met een plan voor een nieuwe sociëteit op zak, trof Jochem Janssens hier een armzalig pand, niet wetende dat hier een schat aan verhalen en verborgen herinneringen in de grond ligt.

“Ik wist niet wat ik zag toen we de kelder gingen uitgraven”, vertelt Jochem. “We vonden botten waarvan we eerst dachten dat die van dieren waren, maar dit bleken later toch écht mensenbotten te zijn. Wat blijkt? In de Middeleeuwen is dit een begraafplaats geweest van het Maria-convent. Maar dat is niet alles. In de kelder hebben we veel dagboeken en spullen gevonden. Tijdens de oorlog is dit lange tijd een onderduikplek geweest van de huidige eigenaar zijn grootouders, Mark en Ella Meiners.” Verzetsfotograaf Cas Oorthuys maakte op 7 mei 1945 een onderduikfoto van hen die later in veel oorlogsboeken is afgedrukt.

Van oudsher was de Nes een belangrijk uitgaansgebied en in het zuidelijke gedeelte vestigden veel grote namen uit de tabaksindustrie, waaronder Nico Mayer. “Dit is zo’n bijzondere locatie met unieke verhalen”, vertelt Jochem verder. “Ik ben van oorsprong econoom, maar deze locatie inspireerde mij om met schoonheid bezig te zijn. Samen met Bas Jonker zijn we op de vierkante millimeter te werk gegaan met het verbouwen en inrichten. In totaal zijn we 7 jaar bezig geweest met het opknappen ervan.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees het complete artikel via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s