In juni ging heel social media op zwart onder de hashtag #blackouttuesday. Een paar tips voordat je een racismestatement de wereld inslingert.   

Het was dezelfde Groundhog Tuesday als daarvoor die – disclaimer, in deze coronatijd – aan mij voorbijging door urenlang gedachteloos scrollen op sociale media. Echter, op deze bewuste dinsdag werd ik verrast op Instagram. Zwart vierkant, zwart vierkant, advertentie voor tuinmeubelen, zwart vierkant en zo maar door. Social solidair staan in de strijd tegen politiegeweld en racisme, overgewaaid vanuit de Amerikaanse muziekindustrie. De actie groeide en ja, dan moet je als bedrijf haast wel meegaan, zou je zeggen. Dit ‘merkactivisme’ is een trend die al langere tijd intensiveert, zegt Stefan Harzevoort, wie vorig jaar onderzoek deed hiernaar. Vanuit China praat hij mij bij over de do’s-and-don’ts rondom Black Lives Matter voor bedrijven.

Glad ijs

“Uit ons onderzoek blijkt dat 50 procent van de mensen van bedrijven verwacht een standpunt in te nemen over sociaal-maatschappelijke kwesties”, legt Stefan uit, “maar 50 procent dus ook niet. Vervolgens zegt 66 procent merken te vermijden die een negatief sociale impact hebben. Een lastig spanningsveld dus. Het is glad ijs en daar moet je wel de juiste schaatsen voor aantrekken.” Waar hij op doelt is dat wat je communiceert, overeenkomt met de werkcultuur. “Toon aan dat je committeert aan transformatie en het is oké om te erkennen dat het een uitdaging is. Zijn we inclusief genoeg of kunnen we iets in de supply chain veranderen? Zoek dat eerst uit voor je die grote broek aantrekt. Anders komt het over als meeliften.”

Exemplarisch is het racismestatement van grote jongens Nike en Adidas, die beiden kritiek ontvingen vanwege hun louter blanke boardroom. Enig, zo’n Instapost tegen racisme, maar net zo tenenkrommend als ouders die straattaal proberen, #doemaarniet. Waar blijft het echte beleid?

Whyte goes Black

Ook Whyte Corporate Affairs kreeg tegenwind van het Twittertribunaal, na aankondiging de naam Black een week te gaan gebruiken. “Dit onderwerp speelt al jaren binnen het team en we hebben een speciale taskforce opgericht om dit aan te pakken” licht founder Eveline de Ridder toe. “En omdat ik weet wat wij hierin ondernemen, vind ik ons statement legitiem.” Terugkijkend had het Twitterbericht misschien meer duiding kunnen gebruiken, maar spijt is er niet, zo benadrukt Eveline. “Wij willen hiermee echt de dialoog openen en erkennen dat we dit een uitdaging vinden, maar we zijn ermee bezig.” Ook Stefan vindt dit een goede ontwikkeling. “We moeten ook wat milder zijn naar de bedrijven. Ze geven aan: bare with us, wij willen echt veranderen. Zo’n Twitterbericht zonder toelichting is alleen niet handig. Soms is het ook beter om een ander moment te kiezen. Het hoeft nú niet. Verandering kost tijd en je hebt echt veel stappen te ondernemen.”

https://platform.twitter.com/widgets.js

Gelukkig is er genoeg positief nieuws en zijn er tal van bedrijven waar men een voorbeeld aan kan nemen. Zo maakte WeTransfer 1 miljoen dollar aan advertentieruimte vrij voor de BLM-beweging. Medeoprichter van Reddit, Alexis Ohanian, stapte uit de raad van bestuur en wil vervangen worden door een zwarte vrouw of man. Dát zijn de berichten die we vaker in onze feed willen.

Dit artikel is in de eerste plaats geschreven voor Esquire.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s