Wie in juni zat te scrollen op social media, kan het zich vast herinneren: alle social media stonden op zwart onder #blackouttuesday om een statement te maken tegen racisme en politiegeweldZwarte vierkanten domineerden dagenlang de tijdlijn van Instagram. Deed je als merk hier niet aan mee, dan stemde je zwijgend toe, zo leek de angstige gedachte binnen bedrijven. Toch kun je de plank flink misslaan met het gevolg dat je wordt beschuldigd van meeliften op de ‘hype’ van dit soort discussies. De Council of Fashion Designers of America (CFDA) kwam begin juni ook met zo’n statement. Wanneer is iets een marketingstunt en wanneer is het een teken van echte verandering tegen racisme? 

‘Merkactivisme’

Wanneer merken zich actief uitspreken tegen politieke, sociale, economische of milieukwesties, dan noemen we dit ‘merkactivisme’. Denk aan Nike, die NFL-quarterback Coli Kaepernick de hoofdrol gaf in een Nike-reclame nadat hij knielde tijdens het volkslied om te protesteren tegen politiegeweld. Trump-fans waren not amused en staken hun Nikes uit protest in de fik. Uiteindelijk bleek de hele campagne een succes: Nike is dit soort Trump-fans liever kwijt dan rijk en verkocht daarna meer sneakers dan daarvoor. 

“Je moet als merk echt laten zien dat je als bedrijf beter wilt doen en wilt veranderen… Is ons bedrijf divers genoeg? Zoek dat eerst uit voordat je er iets over zegt. Anders komt het over als meeliften”

De rest van het artikel is te lezen op funx.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s