Besef, iedereen is wel eens onzeker tijdens zijn studie of werk, maar wie last heeft van het imposter syndroom, is er heilig van overtuigd dat hij of zij elk moment door de mand kan vallen: “Wanneer komen mensen erachter dat ik dit eigenlijk helemaal niet kan?” Volgens een onderzoek van Psychologie Magazine dat is gehouden onder 1500 lezers, heeft 24 procent het gevoel de boel te bedriegen. Daarbovenop lijkt de coronacrisis een trigger voor het imposter syndroom bij millennials: loopbaancoaches zagen de afgelopen maanden een stijging in het aantal jongere cliënten dat door de crisis bijvoorbeeld hun baan verloren en daardoor onterecht gaan twijfelen aan zichzelf. Welke factoren dragen bij aan het imposter syndoom en belangrijker, wat kun je ertegen doen? Ayesha en Eveline vertellen over hun‘bedriegerssyndroom’.

Lat onnodig hoog gelegd

Wanneer is er sprake van onzekerheid en wanneer heeft iemand écht last van het imposter syndroom? Iedereen loopt wel eens tegen momenten aan waarop ze twijfelen of ze iets wel kunnen, maar bij het imposter syndroom is er meer aan de hand. Iemand die last heeft van imposterism, legt de lat onnodig hoog voor zichzelf en heeft de neiging om successen toe te schrijven aan geluk of gunstige omstandigheden. Hoe goed de cijfers of successen ook zijn, constant ligt er de angst op de loer om ontmaskerd te worden.

Triggers

“Jij hebt zeker de docent gepijpt voor een 8.” Het was een van de triggers die zorgde voor het imposter syndroom bij de 27-jarige Eveline Druncks. Haar hele studie heeft ze het gevoel gehad niet goed genoeg te zijn. “Ik had op de middelbare school al eens een faalangsttraining gedaan: de faalangst was denk ik een vroege vorm is van het imposter syndroom. Ik zat op het vwo en mijn moeder kon me niet helpen met mijn huiswerk, dus ik moest veel harder werken dan mijn klasgenoten en was vaak zenuwachtig. Tijdens mijn studie kwam mijn imposter syndroom echt tot uiting, omdat ik op een ICT-opleiding zat met weinig vrouwen.”

De rest van het artikel is te lezen op funx.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s