In de Verenigde Staten zijn de presidentsverkiezingen dit jaar bijzonder spannend. President Donald Trump en uitdager Joe Biden zitten in een nek-aan-nekrace om het Witte Huis. De stemmen worden geteld en langzaam maar zeker komen er steeds meer resultaten binnen. Wie wordt de nieuwe president van de US of A?

Voor FunX hield ik tijdens de Amerikaanse verkiezingen een liveblog bij die dagelijks wordt geüpdatet.

1. De swing states zijn belangrijk

Het gaat in Amerika niet om wie de meeste stemmen krijgt maar om het aantal kiesmannen, zoals in dit FunX-artikel wordt uitgelegd. Californië heeft bijvoorbeeld 29 kiesmannen, Nevada slechts 6. Een aantal staten is overtuigend Republikeins of juist overtuigend Democratisch. Het zijn juist de zogeheten ‘swing states’ waar de afgelopen maanden veel campagne werd gevoerd door Biden en Trump. Dit zijn in totaal 12 staten waarvan moeilijk te voorspellen is op wie mensen zouden gaan stemmen.

Florida heeft van oudsher een grote rol in de verkiezingen: daar zijn 29 van de in totaal 538 kiesmannen te verdelen. De geschiedenis heeft geleerd dat de kandidaat die Florida wint, hoogstwaarschijnlijk ook de presidentsverkiezingen wint. Fox News deelde even na 05:00 dat Trump als grote winnaar is uitgeroepen van Florida; een grote overwinning voor de zittende president. Er werd aangenomen als deze staat naar Biden was gegaan, de Democraten al heel dicht bij de overwinning waren geweest.

2. De uitslag gaat dit jaar langer duren

Over een aantal staten kon dus al een duidelijke voorspelling gedaan worden. De staten waarvan werd gedacht dat ze rood of blauw (Republikeins of Democratisch) zouden kleuren, laten dat in de eerste uitslagen ook terug zien. Trump heeft Pennsylvania nodig om Biden te verslaan; Biden heeft op dit moment een lichte voorsprong. De uitslag is alleen afhankelijk van de poststemmen die tot 6 november nog binnen zullen komen. Dit kan dus nog enkele dagen duren. Dat geldt ook voor Wisconsin en Michigan.

De polls in de Amerikaanse media lieten de afgelopen weken een zeer grote voorsprong zien voor Biden. Dit blijkt nu een slechte voorspeller te zijn geweest. Van een zogeheten ‘blue wave’ waar de democraten op gehoopt hadden, is dan ook geen sprake.

3. Het gedoe om poststemmen

Door corona is er dit jaar meer gestemd per post dan ooit. Trump zegt dat deze manier van stemmen gevoelig is voor fraude. Wetenschappelijke onderzoeken en experts spreken dit tegen. Het campagneteam van Trump probeerde daarnaast in Nevada het tellen van de stemmen stil te leggen in Clark County. Ook is er een voorstedelijk district bij Philadelphia, Pennsylvania aangeklaagd omdat het district vroegtijdig was begonnen met het tellen van stemmen. Trump heeft herhaaldelijk op Twitter en rally’s laten weten dat hij het verkiezingsproces wil laten verlopen zoals hij dat wilt.

De rest van het artikel is te lezen op funx.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s